До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Анатомія взуття: що слід знати про хайкери

Історія хайкерів, максимально схожих на ті, які ми знаємо зараз, почалася разом з романом американців з природою і їхньою любов'ю до гірських прогулянок, яка розквітла тільки через кілька років після модернізації багатьох американських міст.

До початку індустріалізації і масштабного будівництва мегаполісів, походи для задоволення були для більшості анахронізмом. Ходьба була необхідною для пересування, а не просто способом проведення часу. Але міста ставали все більш людними і забрудненими, і люди втікали з них далеко в глушину. До початку ХХ століття люди почали ґрунтовно вибиратися в гори і розбивати там табори. Такі вилазки вимагали відповідного міцного одягу.

Реклама

Так почали з'являтися хайкери – взуття, спеціально розроблене для захисту ніг і кісточок під час прогулянок. Вони були і є одним з найбільш важливих елементів похідного спорядження, оскільки їхні якість і довговічність можуть визначати здатність мандрівника долати великі відстані без травм. Похідні черевики сконструйовані так, щоб забезпечити комфорт під час ходьби на значні відстані по пересічній місцевості.

Задовго до того, як у виготовленні взуття почали використовувати синтетичні матеріали, хайкери були повністю шкіряними. Шкіряною була навіть підошва, яка спочатку була гладкою і плоскою, а при зношуванні ставала більш чіпкою. Першим важливим досягненням у технології створення похідних черевиків стала поява гумової підошви, вперше розробленої компанією Red Wing, яка значно знизила вартість виробництва такої пари і збільшила термін служби підошов.

Проте підошви Red Wing хоч і стали корисним винаходом, все ще були в значній мірі недосконалими: без будь-якої текстури підошві черевика не вистачало зчеплення, навіть якщо вона і слугувала довше, ніж раніше.

Рішенням проблеми стала поява підошов Vibram. Вітале Брамані заснував знамениту компанію з виробництва гумових підошов 1937-го, через два роки після трагічної загибелі своїх товаришів під час гірської прогулянки. Брамані завжди гадав, що їхньої смерті можна було б уникнути, якби вони були краще споряджені, і він відчайдушно шукав альтернативу черевиків, які, як він був упевнений, піддавали небезпеці альпіністів і туристів. Першу підошву Vibram назвали Carrarmato. Її використовують дотепер.

Згодом майже кожну шкіряну частину черевика почали замінювати іншими матеріалами. Хоч кожен знає, що аби зносити шкіру можуть знадобитися місяці, якщо не роки, і що цей матеріал відмінно захищає ноги, він не зовсім універсальний. Тому після покращення підошов хайкерів, наступним кроком стала робота над іншою частиною черевика.

1960-і роки стали переворотним моментом у виготовленні взуття: почали з'являтися легкі, синтетичні матеріали, які легко справлялися з різними завданнями і потребами. Найбільшою проблемою шкіряних черевиків завжди була волога. З появою нової синтетики черевики стали більш зручними і практичними. З цим впорався Gore-Tex – водонепроникний, дихаючий і легкий матеріал, який використовують у виготовленні багатьох пар взуття досі. Компанія Danner була однією з перших, хто створював хайкери з революційного матеріалу ще 1979 року. Завдяки легкому політетрафторетілену Gore-Tex шкіру використовували тільки в ролі акценту, який зміцнював найслабші частини черевика.

Згодом іншим брендам вдалося знайти місце в галузі, і саме це зробило її такою успішною нішею. Різні інновації прийшли з акцентом на розуміння того, що потрібно ринку. Технологія дійшла до того, що похідні черевики тепер повністю водонепроникні, легкі й довговічні. Матеріали, які використовують для такого взуття, – надійні і гарантують, що вони служитимуть дуже довго.

Сьогодні, разом з використанням найкращих матеріалів, бренди також приділяють особливу увагу естетиці. У минулому хайкери були орієнтовані тільки на функціональність. Коли їх використовували тільки для піших прогулянок, цього було достатньо. Але тепер, коли цю пару все частіше можна зустріти в streetstyle-звітах, їхній зовнішній вигляд відіграє не менш важливу роль. Головна перевага цієї пари в тому, що її баланс практичності і стильної зовнішності робить хайкери однією з найпопулярніших пар сезону осінь-зима.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.