До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Бокали для вина: правила етикету

Обирати бокали для червоних вин з Бургундії чи Бордо, чим обмежитися у випадку з білими сухими, чи обирати для ігристих широку чашу по формі грудей Марії-Антуанетти, і чи потрібен в господарстві декантер – Vogue.ua пропонує розібратися в правилах вибору келихів для вин.

Бокал для червоних вин
Існує два основних типи бокалів для червоних сухих вин – бургундський і бордоський. Перший – ширший і дещо нижчий, але миттєво впізнаваний за горловиною чаші, що розширюється. Вона дає більший простір для носа, дозволяючи охопити весь обсяг аромату. Келихи для червоних вин роблять великими (до літра) тому, що вони функціонують частково як декантери, даючи можливість танінам у вині трохи пом'якшитись у повітрі, і накопичують аромат. Їм не потрібна довга ніжка тому, що червоні вина, зазвичай, подають при температурі, близькій до кімнатної, тому вони не особливо постраждають від контакту з теплом людської руки. Полюбіть ловити найтонші нюанси великих бургундських вин – обзаведіться бургундськими келихами. Якщо немає – стандартний бордоський підійде без проблем, і буде більш практичним.

<b>gallery-1077-5</b>

Бокал для білих вин

В кожному регіоні, де роблять хороші білі вина, можна знайти власний улюблений келих. Така різноманітність викликана боротьбою протилежних якостей, які від них вимагають: дати можливість аромату розкритися, при цьому не даючи вину нагрітися. Вмістити потрібну кількість (в келих з сухим вином зазвичай наливають 100-120 мл, максимум 150), але не дозволити видихнутись занадто рано. Пуристи точно знайдуть аргументи на користь численного набору різних келихів для білих вин. Але в більшості випадків достатньо стандартного середнього келиха для білих вин і трохи ширшого для шардоне. Якщо ви хочете обійтися всього одним типом, зупиніться на універсальному келиху для дегустацій: при об’ємі в 215 мл його іноді не вистачає для червоних сухих, яким потрібно "розгорнутися", але для білих вони підходять чудово.

<b>gallery-1078-5</b>

Бокал для ігристих вин

Їх три типи, всі з довгою ніжкою, бо ігристим просто не можна дозволити нагріватися. Класичний – широкий і неглибокий, як оповідають легенди, змальований з форми та розміру грудей Марії-Антуанетти. Він був вдалим за часів, коли більшість ігристих вин не були особливо елегантними, з сильним дріжджовим ароматом, який не було сенсу зберігати. На зміну йому з’явився "тюльпан" з розширеним горлом, а найпопулярнішою останнім часом стала "флейта" з вузькою рівномірною колбою. У ній чудово помітна гра бульбашок, що піднімаються в бокалі. Це найкращий вибір, з єдиним винятком – якщо вважаєте за краще ламбруско з яскравим ароматом і не дуже виразним перляжем, класичному келиху можна дати ще один шанс.

<b>gallery-1074-5</b>

Бокал для міцних і десертних вин

Сотерни, лікери, мадери, портвейни, інші міцні або солодкі вина, зазвичай, п'ють зі спеціальних, іноді дуже незвичайних келихів. Майже у кожного виду вони свої власні, але відмінності між ними не дуже істотні: обирайте для того вина, яке ви п'єте частіше за інші, і з чистою совістю використовуйте для його соратників по категорії. Всі ці келихи – відносно невеликого об'єму і мають чашу в вигляді тюльпана (виняток – келих для хересу). У цього типу вин куди більш концентрований аромат (а у деяких ще й неабиякий спиртовий через міцність), так що не потрібно докладати спеціальних зусиль, щоб його накопичити і дати розвинутися.

<b>gallery-1076-5</b>

Декантер

Декантер вважають ознакою професійного підходу до вина, насправді це компромісний інструмент для вин, які чомусь подають до столу занадто рано для дозрівання. У наш час більшість пляшок потрапляє в ресторани і магазини в віці, близькому до ідеального для вживання. Але в деяких випадках, як з великими французькими або італійськими червоними сухими винами, зробленими з піно нуар або санджовезе, рано – це майже завжди. Їм справді необхідний попередній контакт з повітрям, але того ж ефекту можна домогтися, просто використовуючи великі келихи для червоного вина і розтягнувши дегустацію на довший час. З іншого боку, декантер має дуже декоративний вигляд, а розлив через нього перетворює трапезу в урочисту церемонію, що не можна не вітати.

<b>gallery-1075-5</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.