До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Майстерно придумано: як Іван Дорн і Masterskaya роблять переворот в українській музиці

У вересні Іван Дорн відкриє Masterskaya – власну студію звукозапису і арт-простір. З командою, а також найяскравішими артистами, які з нею співпрацюють, першими познайомився Vogue.ua, а Іван Дорн склав про кожного героя нашої зйомки вірші.

Alina Pash

"Бітанґа" на закарпатському діалекті означає "хуліган". Це про Alina Pash – 25-річну артистку з міста Буштино Закарпатської області, яка цього року підірвала український інтернет однойменним кліпом. У відео Аліна драйвово читає реп в карпатській гуні і українській традиційній мотанці, а в інтерв'ю розповідає, що любить FKA Twigs і MIA, а її рольова модель – мама. У Аліни бойовий характер і серйозний сценічний досвід: кілька років Аліна їздила по гастролях в ролі бек-вокалістки Ірини Білик. Цього року Паш розпочала новий етап – тепер дівчина сама вигадує тексти і музику, і більше не хоче співати кавери на чужі хіти. "Я довго не наважувалася почати нове життя, але ризикнула – і тепер мене не зупинити", – каже Аліна.

Реклама

Офіційно Паш не є резидентом студії Masterskaya, але свій дебютний сингл записала разом з Суреном Томасяном, гітаристом і саунд-продюсером з Dornobanda – групи Івана Дорна. Також Аліна працює з європейськими музикантами, а своє відео, яке вийде вже в серпні, зняла в Марселі. "Стрічка", Одеський кінофестиваль, Jazz Koktebel – всього лише за кілька літніх місяців Аліна Паш встигла стати однією з найбільш обговорюваних артисток у країні. Взимку Аліна обіцяє відіграти дебютний сольний концерт. Також цього сезону Аліна стала обличчям міської лінії LL by Litkovskaya.

Група YUKO (Юлія Юрина і Стас Корольов)

Найдосвідченіший і відомий учасник студії Masterskaya – група YUKO. З Юлею Юріною і Стасом Корольовим Дорн познайомився, коли був суддею на шоу "Голос країни". YUKO грають електро-фолк, а особливими їх робить той факт, що про фольклор музиканти знають не з чуток: вокалістка групи Юлія Юріна фольклорист за освітою. Матеріал для пісень вона черпає під час експедицій – або в архівах досвідчених дослідників. Наприклад, пісню "Маша" Юлі передав її викладач з Київського національного університету культури і мистецтв. Він записав його в селі Пилипівка Житомирської області з перших вуст – у старообрядців, які живуть в цьому селі. А ще YUKO славляться своїми лайв-виступами – звичайний концерт вони перетворюють в божевільну дискотеку. Цього літа YUKO відіграли на фестивалі U-Park, хедлайнерами якого були Gorillaz і Massive Attack.

Ольга Чернишова, солістка групи [О]

Одна з найвідоміших пісень групи [О] – "Роби любов". Стильний, самобутній трек, який нескінченно хочеться слухати на репіті. Така поп-музика майбутнього: танцювальна, романтична, легка, але одночасно змістовна. Музиканти з групи [О] працюють з Masterskaya рік і прийшли сюди одними з перших. У солістки Ольги серйозний бекграунд: фолк-період в ансамблі "Древо", джазовий – в групі "Urban Gypsy", а також досвід бек-вокалістки у Джамали і Олега Скрипки. Це літо у групи було особливо фестивальним: вони виступили на Atlas Weekend, Імпульс Фест, Джаз Коктебель, Hedonism Festival, Білих ночах.

У співпраці з Іваном Дорном і його студією солістка групи Ольга Чернишова найбільше цінує свободу. "Masterskaya сформована за іншими законами – тут вільно дихається. Це динамічне, нестійке в хорошому сенсі суспільство, живий організм. Тут все можливо".

Сурен Томасян

Один з найкращих гітаристів країни Сурен Томасян в студії Masterskaya неофіційно виконує функції саундпродюсера: допомагає артистам з мастерингом і завжди точно підмічає, яку партію варто перезаписати і чому варто ще попрацювати над клавішними. Актуальний сьогодні хіп-хоп також близький Сурену, як і джаз, і соул – тому в Masterskaya з ним хочуть працювати всі початківці-музиканти. Саме Сурен – саундпродюсер хіта "Бітанга" Аліни Паш.

Олексій Боєв
a&r-менеджер Олексій Боєв в Masterskaya відповідає за пошук нових талантів. Іван Дорн говорить, що найважливіше – те, що він безмежно довіряє музичному смаку Боєва. Олексій та Іван зустрілися у шість років "біля фортепіано", як жартує Дорн, і з тих пір дружать і співпрацюють. Боєв – музикант і композитор – прослуховує кілька сотень треків в місяць. Два рази на місяць в студії роблять художні ради: Дорн з колегами збираються на жовтих диванах і обговорюють музику, яку їм надсилають початківці музиканти. Особливо наполегливі шукачі, що не отримали відповіді, закидають e-mail Боєва листами щотижня, а з недавніх пір підстерігають його біля дверей Майстерні, після того, як визначили адресу через гугл-карти.

На питання про те, чи є в Masterskaya музичний формат, Боєв впевнено говорить: "Ні! Нам потрібна цікава музика, яка чіпляє, і про яку я думаю, коли прокидаюсь серед ночі".

Текст: Дарія Слободяник

Фото: Julie Poly

Стиль: Olga Zhyzhko

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.