До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ексклюзив: соліст гурту Warhola Олівер Саймонс – про музику та моду

Будинок культури Masterskaya, ідеологом якого є Іван Дорн, привіз на Atlas Weekend бельгійську групу Warhola. Під атмосферну музику бельгійців танцював весь ВДНХ. Vogue.ua зустрівся із солістом Олівером Саймонсом, щоб поговорити про музику і моду.

Реклама

Рік тому ми зняли для журналу співачку з Антверпена Сільві Кройш – і запросили її виступити на відкритті нашої виставки в галереї "Лавра". Зовсім скоро на vogue.ua вийде інтерв'ю з Маартеном Девольдере і Йінте Депре з групи Balthazar – ще одними яскравими представниками нової бельгійської музики, які вже у вересні відіграють концерт у Києві. Олівер Саймонс, який 9 липня представив на Atlas Weekend свій сольний проект Warhola, напевно ще не раз приїде в Україну. У Masterskaya кажуть: хотілося познайомити слухачів зі свіжою європейською музикою, а Олівер дуже самобутній. Розмова з ним продовжує серію інтерв'ю з бельгійськими музикантами.

Антверпен зокрема і Бельгія в цілому в останні роки активно випускають в світ класних інді-артистів. Сприяє цьому, в тому числі, і бельгійський Tomorrowland – один з найбільших музичних фестивалів світу, який, незважаючи на статус електронного, збирає на своїх майданчиках таких різних артистів, як Мобі і Ханс Цимерман. Бельгійці роблять незалежну музику, легко міксують рок, соул і електроніку, відмовляються від підтримки продюсерів і дуже люблять моду. Їхні кліпи часто знімають і стилізують випускники тієї самої легендарної Королівської Академії витончених мистецтв Антверпена, в якій свого часу навчалися Вальтер ван Бейрендонк, Дірк Біккембергс, Дірк Ван Саен, Анн Демельмейстер, Дріс Ван Нотен і Марина Йі, які відомі як "антверпенская шістка". До речі, постійний "співавтор" образів Warhola на концертах та в кліпах – Анн Демельмейстер. Її довге пальто, засіяне квітами, легко впізнати на самому початку кліпу Promise.

На наше інтерв'ю, яке проходить в будинку культури Masterskaya, Олівер Саймонс приходить з валізою речей, і ми з фотографом сміємося, що такий професійний підхід бачимо вперше. Височезний, світловолосий і кароокий, Олівер дістає з валізи мішкувату сорочку Y / Project і брюки складного крою, за хвилину перевдягається. "Ви знаєте Y / Project? – жваво цікавиться Олівер. – Глен Мартенс (засновник бренду – прим. авт.) мій друг, він закінчив Антверпенську академію".

Олівер – фанат бельгійських дизайнерів. "У нас так багато відмінних брендів, тому, коли я їду на гастролі або збираюся знімати кліп, 90 відсотків речей, які ми підбираємо разом зі стилістами, – це бельгійські бренди".

Рік тому Олівер відправився в Колумбію на зйомки кліпу Glow зі свого дебютного альбому Young Loving: це історія про кохання, прийняття себе і справжньості, знята в неймовірно гарних декораціях колумбійського міста Меделін. Кліп Олівер стилізував сам. "Я привіз в Колумбію дві валізи одягу Dris van Noten. Команду і акторів ми шукали на місці – нам були потрібні закохані розкуті пари; в результаті майже всі вони в кадрі в моїх речах ", – сміється музикант.

Оліверу 26 років, він народився і виріс у маленькому бельгійському містечку Сінт-Іов-Ін-Гур поблизу Антверпена з населенням у 10 тисяч осіб. Співав з дитинства, навіть брав участь в дитячому Євробаченні у 2008 році – зайняв 11 місце і став зіркою в Бельгії. Олівер виріс в оточенні музики: його дід гобоїст, а тато – рок-музикант. "У дитинстві я слухав багато нідерландської музики, подорожуючи з батьками на машині, – каже Олівер. – Уже в свідомому віці підсів на Radiohead, потім – на Емі Уайнхаус ".

У 2014 році Олівер запустив відразу два проекти: сольний Warhola і сінті-групу Bazart. "У Бельгії цікава ситуація. Країна історично розділена на дві частини: "французьку" Валлонію і Фландрію. Bazart слухають у Фландрії і в сусідніх Нідерландах, а Warhola – мій англомовний проект – там, де розмовляють французькою". Олівер говорить, що історичний поділ Бельгії впливає і на сучасних музикантів: ті, хто пишуть пісні тільки на французькій або тільки на нідерландській, значно обмежують свою аудиторію, і більше щастить тим, хто складає англійською.

У 2016-му його дебютний міні-альбом Aura виграв премію Belgium music industry awards, але тільки через три роки, у травні 2019-го, Warhola випустили повноцінний альбом – меланхолійну сексуальну платівку Young Loving. Олівер Саймонс пише дуже особисту музику, в якій знайшлося місце і r'n'b, і електроніці.

"Цей альбом про те, що я відчував і переживав останні три роки", – говорить Олівер. В інтерв'ю музикант часто повторює слово vision – бачення. "Бачення", впевнений Олівер, виражається не тільки в музиці – а й в кліпах, фотографіях, які супроводжують вихід альбому, і в будь-яких візуальних образах. "Я люблю створювати цілий світ навколо своєї музики. А ще, якщо у тебе є бачення, якою має бути твоя музика, то тобі краще максимально брати участь у продакшн-процесі. Ти не можеш віддати на відкуп постпродакшн-відео, або монтаж, або сказати стилісту "підбери щось гарне для фотосесії" – тоді це вже будеш не ти. Я контролюю все сам – навіть коли запрошую стиліста попрацювати над кліпом, то розповідаю, яким бачу мудборд. Тільки тоді це по-справжньому твоя музика ".

Текст: Дар'я Слободяник

Фото: Марія Павлюк

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.