До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що читають українські дизайнери

Українські дизайнери розповіли Vogue.ua про те, які книги зараз читають, де полюють за книжковими новинками та яким жанрам віддають перевагу​.

Анна Октябрь

Зараз я читаю кілька книжок одночасно. Це "Транссерфінг реальності" Вадима Зеланда (слухала в форматі аудіо, але зараз вирішила перечитати), "Компроміс" Довлатова та "Маг" Джона Фаулза. Ще я намагаюся щотижня прочитувати по одній книзі про художників – таких видань у мене багато в колекції. Книги найчастіше купую закордоном – наприклад, завжди везу щось з Парижа. Або вони потрапляють до мене випадково – наприклад, мені їх дарують; або я можу йти по вулиці, побачити на узбіччі людину, яка торгує книгами – я обов'язково у неї щось куплю. Онлайн ніколи не замовляю.

Реклама

Ще я дуже люблю літературу, що розвиває. Так буває, що в житті з'являється якесь питання – й одразу ж з'являється книга, що на нього відповідає.

Світлана Бевза
Одна з улюблених книг – "Атлант розправив плечі". Для мене це більше, ніж книга. Мені дуже близькі принципи філософії, яку пропогандувала Айн Ренд. А вечорами я читаю дитячі казки ))

Книги найчастіше купую в поїздках. Особливо все, що стосується літератури про моду. Якщо в Києві, то в PinchukArtCentre на другому поверсі у відділі Book Resident. Купую книги з інтер'єрами та предметним дизайном (знаходжу там більше натхнення – особливо в пропорціях). Книга, яку читаю зараз – "Все продається" про кар'єрні шляхи засновника Amazon Джеффа Безоса. Часто читаю мотиваційну літературу та люблю вивчати біографії знаменитих людей.

Артем Климчук

90% моїй книжковій полиці займає спеціалізована література – книги з вишивки та іншого ремесла видавництва "Родовід", книги до виставок Александра Макквіна та Крістіана Діора, альбоми з історії моди. Мої останні придбання – книга про радянську мозаїку видавництва "Основи" та книга до виставки про Сomme des Garcons, яку мені прислала подруга з Нью-Йорка, а також "короткий" збірник всіх колекцій будинку Dior, величезний "талмуд" на 634 сторінки, привезений Наташею Стрільчук з Парижа. У Києві я купую книги або на "Книжковому Арсеналі", або безпосередньо у видавництвах; багато книг мені привозять друзі. А з художньої літератури мої фаворити незмінні вже багато років – це восьмитомник Маяковського, "Маленький принц" Екзюпері в оригіналі та збірники творів Цвєтаєвої, Блока та Мандельштама.

Юлія Паскаль
Юлія Паскаль

Я обожнюю книги! У нас з батьками, ще коли я була маленькою, завжди була традиція – ми везли повні валізи книг звідусіль. У мого діда величезна наукова бібліотека, у моєї мами добірка світової класики, яка не вміщається в нашому домі. І до сих пір книги – моя пристрасть, та я ніколи не проходжу повз книгарні. Нескінченне джерело натхнення для мене – альбоми з мистецтва та архітектури. Роботи Ллойда Райта та Міса ван дер Рое, альбоми з графікою Шіле, ну або просто імпульсивні покупки на розпродажі з абстракціями маловідомих авторів, які викликають відчуття закоханості. Особлива магія трапляється, коли тебе знаходить та сама книга: неймовірним чином в ній написано, намальовано або показано, як скласти з паперу те, що тільки зароджується в твоїй голові, те, що так тонко дотичне до твоєї нової ідеї, провокує в тобі творчий імпульс, підштовхує або прямо дарує нові смисли. Обожнюю книги про шрифти, обожнюю книги про моду, а іноді відкриттям може стати навіть бестселер (на кшталт "Робота Рулит" Ласло Бока), придбаний на заправці. Нижче я просто наведу список з декількох улюблених книг. Навіть пояснювати не потрібно, чому саме вони – улюблені.

"Маленький принц" Антуан де Сент-Екзюпері

"Над прірвою в житі" Джером Селінджер

"Прекрасний новий світ" Олдос Гакслі

"Ромовий щоденник" Гантер Томпсон

"Що робити?" Микола Чернишевський

"Атлант розправив плечі" Айн Ренд

Читайте також:

Літнє читання: 5 нових книг про моду

П'ять кращих книг про Іва Сен-Лорана

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.