До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Оскар 2018: чому всі говорять про Мартіна Макдонаха

Абсолютний тріумфатор цього сезону – фільм "Три білборди під Еббінґом, Міссурі". Кінокартина отримала чотири "Золотих глобуси", п'ять премій BAFTA, а також сім номінацій на "Оскар". ЇЇ зняв режисер Мартін Макдонах – за сумісництвом один з найталановитіших драматургів і письменників нашого часу. За "Три білборди на кордоні Еббінг, Міссурі" він може отримати вже другого "Оскара".

Мартін Макдонах

Ірландець Мартін Макдонах – майстер чорного гумору і чудовий оповідач. Герої його п'єс і сценаріїв – маргінали, диваки, люди з особливостями. Світ, який створює Макдонах, часто сюрреалістичний: здається, що всі прагнуть одне одного вбити і по-тихеньку божеволіють. Без жодного поруху він змішує в убивчий коктейль смішне й трагічне, сміється над усім і всіма – і все це з абсолютно серйозним обличчям.

Реклама
Кард з фільму "Три білборди під Еббінґом, Міссурі"

Макдонах розпочав кар’єру в кіно, будучи уже зрілим відомим письменником, якого славлять у світі. 1997 року він написав п'єсу "Красуня з Лінену", що стала стартом його кар'єри: п'єсу поставили на Бродвеї, а драматург отримав важливу в театральному світі премію – "Тоні". Найзнаменитіші його п'єси зараз – "Людина-подушка", "Каліка з острова Інішмаан", "Сиротливий захід". Твори Макдонаха називають сенсацією, а його самого – "Тарантіно з театру", але є в Макдонаха і більш нетипові заслуги. Наприклад, він єдиний в історії драматург окрім Шекспіра, чотири п'єси якого були поставлені в репертуарі Лондонського Королівського Національного Театру одночасно.

Мартін Макдонах

Рідкісний випадок: Мартін Макдонах – наш сучасник, але при цьому його вважають класиком – його ім'я критики ставлять в ряд із Шекспіром, Брехтом. На Бродвеї в його спектаклях грають голлівудські зірки: наприклад, у "Каліці з острова Інішмаан" в театрі Cort грає Деніел Редкліфф.

Деніел Редкліфф в спектаклі "Каліка з острова Інішмаан"

Шалений успіх Мартіна Макдонаха полягає не лише в блискучих дотепних діалогах і тонкому гуморі, але й у розумінні національного характеру. Макдонах – ірландець, батько якого виріс в невеликому, колоритному портовому місті на заході Ірландії. Кумедні герої п'єс Макдонаха теж часто живуть на маленькому ірландському острові – Інішмаан або Інішмор, де всі одне одного знають, часто сваряться та грузнуть у своїх дрібних побутових проблемах, якими драматург майстерно, тонко й іронічно апелює до проблем загальнолюдських, епічних, філософських. "Є два головних правила: "Не задавайся, не нудьгуй" і "Не будь розумнішим за свого глядача", – говорить Макдонах. – На друге я вже точно не претендую".

Мартін Макдонах на премії BAFTA

Його п'єси активно ставлять і в Києві: декілька років тому в театрі "ДАХ" відбувалась вистава "Людина-подушка" в режисурі Влада Троїцького, а зараз Макдонаха можна подивитися в Молодому театрі й театрі "Золоті ворота".

Драматург стверджує, що любить кіно більше, ніж театр. Напевно тому 2005 року він зняв дебютний фільм – короткометражну стрічку "Шестизарядний", яка тут же отримала "Оскара". 2008-го презентували фільм "Залягти на дно в Брюгге" – типова макдонахівська трагікомедія з Коліном Фарреллом в головній ролі; через чотири роки "Сім психопатів" – ще одна чорна комедія, в якій режисер залишився вірним собі і запросив на головну роль того ж Коліна Фаррелла.

"Залягти на дно в Брюгге"
З Коліном Фарреллом

"Три білборди під Еббінґом, Міссурі" – третій повнометражний фільм режисера. Його головна героїня Мілдред (сильна роль Френсіс Мак-Дорманд) незадоволена тим, як неквапливо місцева поліція розслідує вбивство її дочки-підлітка. Коли терпіти вже немає сил, жінка купує три рекламних щити на в'їзді до міста та пише на них в'їдливе звернення до місцевого шерифа. І тут починається конфлікт: людини і влади, жінки і чоловіка, добра і зла. "Три білборди під Еббінґом, Міссурі" – найсерйозніший фільм режисера і найпростіший водночас: він про життя, яке може неочікувано обернутися до вас будь-якою стороною. В будь-який момент.

"Три білборди під Еббінґом, Міссурі"

Поки глядачі роблять ставки, скільки статуеток отримає Макдонах 4 березня на врученні "Оскару", його фільм можна переглянути в Україні: в широкому прокаті він не йтиме, зате його презентують на фестивалі американського кіно "Незалежність", який стартує 27 лютого.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.