До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

12 кращих фільмів Одеського кінофестивалю

14 липня в Одесі стартує восьмий Одеський кінофестиваль. Більше 120 картин, прем’єри з Канн та Берлінале – з 14 по 22 липня в Одесі буде цікаво. Vogue.ua вибрав 12 фільмів з міжнародного та національного конкурсу, які не можна пропустити.

Кадр з фільму "Стрімголов" Марини Степанської
"Дамське щастя"

На Потьомкінських сходах 15 липня о 21.30

Реклама

Найкрасивіша подія ОМКФ (Одеський кінофестиваль) – традиційний кінопоказ на Потьомкінських сходах: ніч, зірки, море, кіно. У цьому році open-air покажуть німу стрічку французького режисера Жульєна Дювів'є "Дамське щастя" 1930 року. Музику для фільму, яку виконає оркестр, написав канадський композитор Габріель Тібодо. Соло виконуватиме меццо-сопрано Софі Фурньє, солістка оперних театрів у Парижі, Женеві, Ніцці та Барселоні. "Дамське щастя" – один з останніх німих французьких фільмів, знятий за мотивами однойменного роману Еміля Золя, а його дія відбувається у знаменитій паризькій Galeries Lafayette.

"По той бік надії"

У кінотеатрі "Родіна" 15 липня о 16.00

Те, що фестиваль проходить у липні, дуже вигідно: традиційно відбірники ОМКФ встигають подивитися фільми на фестивалях у Берліні, Каннах та Роттердамі й обрати найліпше з їхньої програми. Так, у рамках секції "Фестиваль фестивалів" в Одесі покажуть лауреата нинішнього Берлінського фестивалю – фільм "По той бік надії" фінського режисера Акі Каурісмякі. Тонке, меланхолійне, соціальне кіно про взаємовідносини Європи й Сходу, європейців та емігрантів, яке в Берліні викликало овації. Головний герой Каурісмякі – сирійський біженець, який намагається знайти пристанище у Фінляндії.

"Рівень чорного"

У Фестивальному палаці (Театр музкомедії) 17 липня о 19.00

Нова робота однієї з найпопулярніших українських актрис – Каті Молчанової, і, напевно, найдовгоочікуваніша українська прем’єра – стрічка "Рівень чорного" мала вийти ще рік тому. Її режисер – Валентин Васянович, якого глядачі пам’ятають як оператора ще однієї гучної української стрічки – "Плем’я", що отримав нагороду в Каннах.

"Подвійний коханець"

У кінотеатрі "Родіна" 17 липня о 21.00

Без прем’єр Франуса Озона складно уявити собі Каннський фестиваль – нехай показ його стрічок стане гарною традицією і в Одесі. "Подвійний коханець" – красивий еротичний трилер, головна героїня якого – юна Хлоя – ходить на прийом до психотерапевта й намагається вилікувати депресію. Звичайно, в якийсь момент Хлоя закохується у свого терапевта. У головних ролях – розкішний дует Марини Вакт, яка грала в Озона у фільмі "Молода й прекрасна", і бельгійський актор Жеремі Реньє.

"З нізвідки"

У Фестивальному палаці (Театр музкомедії) 17 липня о 16.00

"З нізвідки" – нова робота Фатіха Акіна, німецького режисера турецького походження, призера Берлінале і Венеційського. Історія про жінку, яка під час вибуху в емігрантському кварталі втратила чоловіка та сина. У головній ролі – Діане Крюгер, яка в Каннах получила за цю роботу нагороду "краща жіноча роль".

"Король бельгійців"

У Фестивальному палаці (Театр музкомедії) 18 липня о 19.00

Щороку в конкурсній програмі ОМКФ стаються відкриття. Цього року ним цілком може стати фільм "Король бельгійців" – сатиричне road-movie, в якому король Бельгії загубився на Балканах і почав подорож, сповнену божевільних зустрічей. Автори стрічки – дует Петера Броненса та Джессіки Вудворт – лауреати Венеційського кінофестивалю.

"Аритмія"

У Фестивальному палаці (Театр музкомедії) 18 липня о 16.30

Борис Хлєбніков, один з лідерів російської нової хвилі, представить в Одесі свою нову стрічку "Аритмія", яка вже була високо оцінена на фестивалях. Імовірно, "Аритмія" приверне багато уваги в Одесі: одну з головних ролей у ній зіграла актриса Ірина Горбачова, харизматична зірка Instagram. Свій новий фільм Хлєбніков, зірка кіно 2000-х, зняв про простого лікаря Олега, який рятує життя інших і пропускає той момент, коли починає руйнуватися його власне.

"Припутні"

У кінотеатрі "Родіна" 18 липня о 21.00

Ще одна довгоочікувана українська прем’єра – фільм "Припутні". Режисер Аркадій Непиталюк зняв кіно про трьох українських жінок, які живуть у селі Припутні (реальне село), і щодень зіштовхуються з пригодами – смішними й не надто. Щоби наблизити фільм до життєвих реалій у глибинці, режисер зняв стрічку цілковито на суржику.

"Стрімголов"

У кінотеатрі "Родіна" 19 липня о 21.00

Цього року ОМКФ має особливо потужний національний конкурс – в нім покажуть фільми, на які давно чекали. Один з них – "Стрімголов", дебютний повний метр Марини Степанської, героїні липневого номеру Vogue UA. За словами режисера, це кіно про сучасних негероїв, молодих людей, які шукають себе в сучасному Києві. "Стрімголов" вже встигли показати дистриб’юторам у Каннах, а світова прем’єра стрічки відбудеться на фестивалі в Карлових Варах на початку липня.

"Слід звіра"

У кінотеатрі "Родіна" 21 липня о 18.30

Почесний гість фестивалю – польський режисер Агнешка Голланд, номінант на "Оскар" і призер Берлінале (і, між тим, режисер, яка зняла декілька серій "Карткового будинку" і "Дитину Розмарі"). В Одесі можна буде побачити її свіжу картину – фільм "Слід звіра", який цього року взяв Срібного лева на Берлінале. Фільм розповідає про немолоду героїню, яка намагається розгадати серію убивств, а сама режисерка називає свою стрічку "анархістсько-феміністською".

"Іній"

У Фестивальному палаці (Театр музкомедії) 20 липня о 18.00

З особливою цікавістю в Україні чекають стрічку "Іній" – воєнну драму литовця Шарунаса Бартаса, що була знята зокрема й в Україні. Одну з головних ролей у фільмі зіграла Ванесса Параді, а в центрі сюжету – історія молодого литовця, який приїздить з гуманітарною допомогою на Донбас і потрапляє до епіцентру військових дій.

"Квадрат"

У Фестивальному палаці (Театр музкомедії) 21 липня о 21.00

"Квадрат" – іронічна та смішна драма про залаштунки модного арт-світу, яка в цьому році отримала головний приз у Каннах. Модні смартфони, еко-автомобілі Tesla, куратори-інтелектуали, які не в змозі пояснити, що написано в їх же прес-релізі до виставки, допитливі журналісти і набундючені художники – у фільмі є все, з чого складається сучасний арт-світ. А ще – прекрасний кастинг: у одній з головних ролей – Елізабет Мосс, зірка серіалу "Розповідь служниці".

Читайте також:

Что смотреть в отпуске: 5 сериалов июня

"Аритмия"

В фестивальном дворце (Театр музкомедии) 18 июля в 16.30

Борис Хлебников, один из лидеров росийской новой волны, представит в Одессе свою новую картину "Аритмия", которая уже собрала высокие оценки на фестивалях. Вероятно, "Аритмия" привлечет много внимания и в Одессе: одну из главных ролей в ней сыграла актриса Ирина Горбачева, харизматричная звезда инстаграма. Свой новый фильм Хлебников, звезда кино 2000-х, снял про простого врача Олега, который спасает жизни и пропускает тот момент, когда рушиться начинает его собственная.

"Припутні"

В кинотеатре "Родина" 18 июля в 21.00

Еще одна долгожданная украинская премьера – фильм "Припутні". Режиссер Аркадий Непиталюк снял кино о трех украинских женщинах, которые живут в селе Припутни (реальное село), и каждый день сталкиваются с приключениями – смешными и не очень. Чтобы приблизить фильм к реалиям жизни в глубинке, режиссер снял кино полностью на суржике.

"Стремглав"

В кинотеатре "Родина" 19 июля в 21.00

В этом году у ОМКФ особенно сильный национальный конкурс – покажут фильмы, которых давно ждали. Один из них – "Стремглав", дебютный полный метр Марины Степанской, героини июльского номера Vogue UA. По словам режиссера, это кино о современных негероях, молодых людях, которые ищут себя в современном Киеве. "Стремглав" уже успели показать дистрибьюторам в Каннах, а мировая премьера картины пройдет на фестивале в Карловых Варах в начале июля.

"След зверя"

В кинотеатре "Родина" 21 июля в 18.30

Почетный гость фестиваля – польский режиссер Агнешка Холланд, номинант на "Оскар" и призер Берлинале (и, между прочим, режиссер, которая сняла несколько серий "Карточного домика" и "Ребенка Розмари"). В Одессе можно будет увидеть ее свежую картину – фильм "След зверя", который в этом году забрал Серебряного льва на Берлинале. Фильм рассказывает о немолодой героине, которая пытается разгадать серию убийств, а сама режиссер называет свою картину "анархистско-феминистской".

"Иней"

В фестивальном дворце (Театр музкомедии) 20 июля в 18.00

С особым интересом в Украине ждут ленту "Иней" – военную драму литовца Шарунаса Бартаса, который был снят в том числе и в Украине. Одну из главных ролей в фильме сыграла Ванесса Паради, а в центра сюжета история молодого литовца, который приезжает с гуманитарной помощью на Донбасс и попадает в центр военных событий.

"Квадрат"

В фестивальном дворце (Театр музкомедии) 21 июля в 21.00

"Квадрат" – ироничная и смешная драма про закулисье модного арт-мира, которая в этом году получила главный приз в Каннах. Модные смартфоны, эко-автомобили Tesla, кураторы-интеллектуалы, которые не состоянии обьяснить, что написано в их же пресс-релизе к выставке, любопытные журналисты и напыщенные художники – в фильме есть все, из чего состоит современный арт-мир. А еще – прекрасный кастинг: в одной из главных ролей – Элизабет Мосс, звезда сериала "Рассказ служанки".

Читайте также:

Что смотреть в отпуске: 5 сериалов июня

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.