До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Яким буде фільм про "Студію 54"

15 червня у світовому прокаті з'явиться документальний фільм "Студія 54". В історії було не так багато нічних клубів, які змінювали світ. Для тих, хто народився не в той час і не в тому місці, кому не вдалося зайти у двері легендарного клубу, зняли фільм, мета якого – максимально передати глядачам атмосферу цього місця.

"Це одна з тих історій, яку, як ви думаєте, ви знаєте, але насправді вам здається, – розповідає режисер фільму "Студія 54", Метт Тірнавер. Режисер пояснює, що його фільм – перше в історії документальне кіно про нічний клуб, і що справжня історія, нарешті, "дозріла для того, щоб її розповіли". Інтерес до стрічки підігріває той факт, що протягом останніх сорока років засновник Studio 54 Ян Шрагер не хотів говорити про минуле.

Реклама

"Студію 54" відкрили в Нью-Йорку 1977 року в приміщенні театру на перетині 54-ої вулиці Мангеттена і Бродвею. З самого початку клуб вирізнявся жорстким фейс-контролем, а учасниками божевільних вечірок там були: Лайза Мінеллі, Енді Ворхол, Майкл Джексон, Мік Джаггер, Елізабет Тейлор. Ходили чутки, що Френк Сінатра відмовився стояти в черзі в ніч відкриття клубу. 1980 року власники "Студії 54" були заарештовані через несплату податків, а сам клуб закрився. На вечірці, присвяченій закриттю, виступала Дайна Росс, а Лайза Мінеллі заспівала свій хіт New York, New York.

Коли Ян Шрагер і його колега Стів Рубелл придбали будівлю Studio 54, вони відразу ж приступили до роботи: перетворили старий театр в нічний клуб і вклали в перебудову 400 000 доларів. Пол Маранц, дизайнер світла, лауреат премії "Тоні", був найнятий, щоб створити систему, яка допомогла б клубу трансформовуватися щоночі. Неймовірні трюки – такі, як, наприклад, заповнення підлоги чотирма тоннами глітеру, змусили говорити про це місце все місто.

Основна історія фільму пов'язана зовсім не зі знаменитими відвідувачами клубу. Замість цього режисер вирішив зосередитися на дружбі його засновників – Яна Шрагера і Стіва Рубелла. Тірнавер – автор фільму про дизайнера Валентино Гаравані "Валентино: Останній імператор", в якому акцент також був на відносинах дизайнера з його діловим партнером, Джанкарло Джаметті, і ролі цих відносин в імперії Валентіно. "Студія 54", за словами режисера, також є результатом роману. "Хоча це була не романтична любов, а найглибша дружба", – говорить Тірнавер.

Успіх закладу був неймовірним, але недовгим. До кінця 1978 року Studio 54 став найвідомішим клубом в світі, з чергами довжиною в десятки метрів. Успіх був настільки приголомшливий, що Рубелл раз у раз хвалився журналістам, що "тільки мафія заробляла більше грошей". Після розслідування Податкового управління США з'ясувалося, що Шрагер і Рубелл змінювали бухгалтерські книги, і прибуток не був таким неймовірним.

Сьогодні Шрагер керує мережею готелів-бутіків, а також відомим нью-йоркським готелем Public. Він розповідає, що все, що він знає – це досвід роботи в Студії. "Вона дала мені неймовірний досвід як створювати магію з повітря". Окрема роль у фільмі відведена питанню спадщини Studio 54. На думку режисера, студія – більше, ніж клуб. По суті, це був соціальний проект для демократизації клубного життя. "Незважаючи на те, що не всі могли потрапити всередину, коли ви це робили, всередині вас чекав танцпол, який однаково вітав як простих людей, так і знаменитостей", – говорить режисер.

"Персонажі, які були справжніми жителями клубу – дуже ексцентричні і веселі, – втілюють той тип людини з Мангеттена, який зник, – розповідає Тірнавер. – Частково, через ВІЛ/СНІД, а також через прогрес Нью-Йорка, який з міста для богеми перетворився в багате, відполіроване місто. Я сподіваюсь, що фільму вдасться представити вам той шалений світ".

За матеріалами: Vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.