До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 мульфільмів, які має побачити кожен

22 червня в прокат вийшов один з найкращих анімаційних фільмів року – зворушлива історія про хлопчика-сироту "Життя кабачка". У Франції мультфільм отримав "Сезар" і був номінований на "Оскар". Vogue.ua згадав п’ять естетських мультфільмів, які має побачити кожен. ​

"Життя кабачка"
"Сен та Чіхіро в полоні у духів"

Якщо відкривати для себе світ анімації, то ліпше почати з творчості Хаяо Міядзакі, класика світової анімації. Режисеру 76, він зняв більше 20 мультфільмів, отримав приз Венеційського кінофестивалю й став учителем і прикладом дл десятків молодих аніматорів у всьому світі. Анімація Міядзакі передусім про гуманізм і взаємини людини з природою, людини з технологіями. "Сен та Чіхіро в полоні у духів" – мультфільм 2001 року, який тріумфально прокотився світом: став володарем "Оскару", найкасовішим фільмом в історії Японії й найліпшим мультфільмом сторіччя за версією IMDB. Це зворушлива історія про дівчинку, яка рятує свою сім’ю від привидів і темних сил, з неймовірно красивим фіналом.

Реклама

"Пісня моря"

Прекрасний анімаційний фільм "Пісня моря" зняв у 2014 році ірландський режисер Томм Мур. Його фільм заснований на міфології й розповідає про пригоди маленької дівчинки-селкі (міфічні істоти в ірландському фольклорі). У "Пісні моря" дві основні переваги: по-перше, вона занурює в атмосферу народних казок Ірландії; по-друге, режисер Томм Мур – талановитий ілюстратор, і деякі сцени фільму вражають своєю деталізованістю й вишуканістю зображення.

"Вітер дужчає"

Ще одна робота знаменитого Хаяо Міядзакі. Вона цінна тим, що це нібито остання робота майстра: він показав її на Венеційському кінофестивалі в 2013 і оголосив, що завершує кар’єру, щоправда, потім устиг зробити заяву, що передумав. "Вітер дужчає" розповідає про життя знаменитого японського конструктора Дзіро Хорікосі і те, як він винайшов два легендарні винищувачі. Улюблена тема Міядзакі про стосунки чоловіка й технологій розкрита тут у всій красі.

"Червона черепаха"

Ще один оскарівський номінант у списку – фільм-притча французького режисера Мікаеля Дюдока де Віта. "Червона черепаха" (2016) – історія кохання чоловіка, якого викинуло на безлюдний острів, та дівчини, яка з черепахи перетворилася на людину. Як завжди у хорошій анімації, тут прихована проста, але тонка метафора – щастя може бути там, де ти його не очікуєш знайти. Особливий шарм фільму полягає в тім, що це німе кіно.

"Чіко та Ріта"

Найбільш пристрасний і красивий мультфільм про кохання за останні роки зняли іспанці. У 2010 році в прокат вийшла анімація "Чіко та Ріта" – історія кохання двох іспанських музикантів і їх непростого шляху до успіху та визнання. Фільм вийшов дуже атмосферним – про кохання та джаз, а музику до нього написав і виконав відомий кубинський піаніст Бебо Вальдес. "Чіко та Ріта" у рідній Іспанії отримав премію "Гойя" і був номінований на "Оскар".

Читайте також:

Создатели "Шерлока" снимут сериал про графа Дракулу

Самая смелая: интервью с Юлией Саниной

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.