До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Золоте століття Голлівуда: стиль Ави Гарднер

Ава Гарднер з'явилася на світ різдвяної ночі 1922 року, а її життя нагадує хвацько закручену голлівудську історію з яскравими любовними сюжетами та блискучими кар'єрними злетами. І, звичайно, завжди головна героїня цієї історії мала настільки стильний та величний вигляд, що досі є ідеальним символом моди 50-х років минулого сторіччя.

На піку своєї кар'єри Ава Гарднер блищала в розкішних сукнях найвідоміших дизайнерів того часу. Але її першим знаковим вбранням стала чорна вечірня сукня з драпіруванням і ліфом, що нагадує розкішний бант і переходить у бретельку на одне плече, яке створила штатна дизайнерка костюмів студії Universal Віра Вест для фільму "Вбивці".

Ава Гарднер в фильме "Убийцы"
Картина в жанрі нуар, яка здобула чотири номінації на "Оскар", стала першим успіхом для 24-річної дівчини. Кіноактрисою Ава, донька фермера, стала майже випадково – вона сьома дитина у сім'ї, що жила доволі бідно. Але одне літо 1939-го року перевернуло її життя, перетворивши провінційну красуню на головний символ Америки. Вона приїхала до Нью-Йорка погостювати у старшої сестри, чоловік якої був професійним фотографом. Знімки юної Ави він розвісив у вітрині свого ательє, і побачив їх агент студії MGM та запросив дівчину на кінопроби. Вже за рік вона підписала семирічний контракт із відомою кіностудією.

Ава Гарднер с сестрой Беатрис

Ще одним знаковим моментом для актриси стала роль у стрічці "Могамбо", що вийшла на екрани в 1953 році. І якщо для її партнерки Грейс Келлі участь у цьому фільмі була першою великою роботою, то для Ави це був пік кінокар'єри.

Ава Гарднер, Кларк Гейбл, Грейс Келли в фильме "Могамбо"
"Могамбо"

Дія фільму, назва якого з суахілі перекладається як "пристрасть", розгортається на тлі африканських пейзажів, і Елоїза Келлі – героїня Гарднер – хоч і з'являється в пишних спідницях силуету new look, але все ж увагу модниць, критиків і багатьох дизайнерів вона привернула завдяки вбранням у стилі сафарі. Їх розробила відома художниця з костюмів та володарка двох "Оскарів" Гелен Роуз, через три роки саме вона створить знамениту весільну сукню для одруження Грейс Келлі з князем Монако Реньє. Для Ави Гарднер у "Могамбо" вона запропонувала жакети, сорочки із закоченими рукавами, укорочені штани, спідниці-олівці та мокасини. Подібний образ пізніше процитує Ів Сен-Лоран, який запровадить у моду речі у стилістиці сафарі.

кадр из фильма "Могамбо"
кадр из фильма "Могамбо"
Кіностудія MGM, не соромлячись, у прес-релізах та промокампаніях завжди підносила Аву Гарднер, як найкрасивішу жінку у світі. Зеленоока брюнетка, за допомогою розкішного вбрання вона всіляко підкреслювала цей статус. Але при цьому для своїх трьох весіль Ава вибирала доволі скромні вбрання – вперше вона вийшла заміж у 19 років за актора Міккі Руні у простому костюмі, змінивши його під час вечірнього святкування на достатньо скромну темну сукню та прикрасивши волосся квіткою.
Ава Гарднер и Микки Руни во время свадебной церемонии
свадьба Микки Руни и Авы Гарднер

Цей шлюб тривав лише рік. Ще менше вона прожила з другим чоловіком – зіркою свінгу Арті Шоу. Цього разу весільне вбрання було ще скромнішим за попереднє.

свадеьное фото Авы Гарднер и Арти Шоу

Третій шлюб виявився найскандальнішим для вже відомої кінозірки Ави Гарднер. Після року таємних зустрічей з на той момент 9-кратним володарем премії "Греммі" Френком Сінатрою вона розірвала зв'язок з мільйонером Говардом Х'юзом, а музикант розлучився з дружиною Ненсі. Для цього весілля Ава не могла вже просто вибрати скромний костюм, але й не хотіла привертати до себе зайву увагу за допомогою недоречно розкішної сукні, тому вибрала ніжне двокольорове вбрання та нитку білих перлів.

свадебное фото Авы Гарднер и Фрэнка Синатры
Після весілля Ава Гарднер вже не була сором'язливою і виблискувала на балах, церемоніях та прем'єрах у найрозкішніших сукнях найвідоміших модельєрів. Вона шила речі у знаменитостей, на кшталт француза Жака Фата, у якого починали свою кар'єру Юбер де Живанші і Валентино Гаравані, у оскароносного Вільяма Травіли – автора легендарної сукні Мерілін Монро з фільму "Сверблячка сьомого року". Їхні вбрання актриса доповнювала не менш розкішними хутром та дорогими прикрасами. Коли у віці 66 років вона покликала журналіста Пітера Еванса написати її біографію, то сказала: "Я краще видам книгу, ніж продам свої коштовності. Я надто сентиментально до них ставлюся".

Наприкінці 50-х Гарднер почала носити багато убрань, які для неї створював Крістіан Діор. Вони дружили і добре розуміли одне одного. Саме в його вбраннях актриса вирушила до промотуру фільму "Босонога графиня" і саме Діор створив костюми для фільму "Маленька хатина" за кілька місяців до своєї смерті.

Ава Гарднер и Кристиан Диор во время примерки

У 33 роки Ава Гарднер покинула Голлівуд і переїхала до Іспанії, а останні роки життя провела у Лондоні. Актриса багато хворіла та померла у 67 років, при цьому її лікування та проживання практично повністю оплачував Сінатра, з яким актриса розлучилася ще у 1957 році після шести років шлюбу. Для легендарного співака вона назавжди залишилася найбільшим коханням, а для глядачів – однією з найстильніших красунь двадцятого століття.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.