До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Нерозлийвода: як співпрацюють мода та мистецтво

До виходу серпневого арт-номера Vogue UA згадує 10 кращих прикладів взаємодії моди та мистецтва.

Фетишизм Лінча та Лубутена

Тему табу любить як дизайнер Крістіан Лубутен, так і режисер Девід Лінч. Свою спільну пристрасть до нездійсненних таємних бажань вони продемонстрували у фотовиставці "Фетиш" в 2007 році. Лубутен створив унікальні пари взуття – абсолютно непрактичні, але такі, що викликають бажання: з 26 сантиметровими підборами, пуанти на шпильці і туфлі "сіамські близнюки", що зрослися п'ятками. У цьому всьому Девіду Лінчу позували танцівниці кабаре Crazy Horse. Екстремальне взуття так запало в душу глядачам, що взуттьовику довелося створити ще кілька пар для охочих їх придбати колекціонерів.

Реклама

<b>Линч Лубутен</b>

Арт-бутики Рафа Сімонса

Для свого першого флагманського бутика в Токіо Раф Сімонс запросив художника Стерлінга Рубі. Той використовував білі стіни простору як полотно. Мінімалістичні та хаотичні плями фарби створили атмосферу творчої майстерні. Інший японський бутик Сімонса, в місті Осака, оформив британський художник Роджер Хорнс. Дзеркала на всю стіну і мідну підлогу з алюмінієвими вставками створили вражаючу візуальну ілюзію.

<b>бутики Симонс</b>

Асиметричні танці Кавакубо

У 1997 році колекція бренду Comme des Garsons зібрала разом двох авангардистів – дизайнера Рей Кавакубо та хореографа Мерса Каннінгема. Її прозвали "горбатою", адже Кавакубо представила одяг, який деформує жіноче тіло. Вшиті накладки створювали ефект асиметричних стегон, горбатої спини, розпухлих плечей. Посил колекції Body Meets Dress, Dress Meets Body – феміністична, про одяг, що не залежить від думки чоловіків.

Рей Кавакубо "Dress meets Body meets Dress"

Саме ця смілива лінія надихнула американця Мерса Каннінгема на хореографічну постановку Scenario. Артисти були одягнені в творіння Кавакубо, що змінювало їх відчуття простору і власного тіла.

Арт-сумки Louis Vuitton

Весняно-літню колекцію 2008 року Louis Vuitton прикрасив художник Річард Прінс. Розмальовані аерозолем і текстами сумки стали хітом сезону і яскравим прикладом злиття вуличної моди і сучасного мистецтва. Сам показ вийшов не менш артистичним: моделі пройшлися подіумом в образах сексуальних медсестер.

<b>сумки виттон+принс</b>

А в квітні цього року Louis Vuitton представила колекцію сумок, розписаних Джеффом Кунсом. Для оформлення аксесуарів художник вибрав п'ять робіт з власної живописної серії Gazing Ball Paintings. На сумках Louis Vuitton зображені репродукції полотен Да Вінчі, Тиціана, Рубенса, Фрагонара і Ван Гога. Для здійснення задуму була створена спеціальна технологія живопису на натуральній шкірі.

<b>Сумки Виттон+кунс</b>

Психоделічний горошок Louis Vuitton

Яскрава і неодмінно пам'ятна колаборація японської художниці Яйої Кусами і бренду Louis Vuitton не тільки втілилася в лімітовану колекцію, а й змінила простір флагманських бутиків марки. Так, в 2012 році психоделічний горошок прикрасив одяг і аксесуари бренду. Згодом змінилися й кілька вітрин. За допомогою химерних хвиль, дзеркал, божевільних щупалець і точок художниця створила вітрини, байдужо пройти повз які було просто неможливо. Ще одним цікавим елементом стало створення реалістичного манекена, що нагадує саму художницю.

<b>Яёй Кусама+Виттон</b>

Prada 24H Museum

Під завісу Паризького тижня моди в 2012 році світ моди вразила колаборація Франческо Веццолі і Prada. Завдяки художнику Єнський палац в Парижі (Palais d'Iéna) на 24 години перетворився на незвичайний музей бренду. Центральна частина експозиції – Великий зал палацу – був освітлений рожевим неоновим кольором і обставлений скульптурами з обличчями сучасних знаменитостей. Це нагадувало справжній храм чи то античних, то чи сучасних селебріті-богинь.

<b>Prada 24</b>

Неоновий клатч Dior

Роботу над дизайном аксесуарів сезону весна-літо 2012 Dior довірили німецькому художнику-абстракціоністу Ансельму Рейлі. Він добре відомий своїми картинами з металу і фольги, скульптурами з кольорового скла і магічними інсталяціями з люмінесцентних ламп. Для Рейлі робота над колекцією сумок була новим досвідом, і співпраця принесла свої яскраві плоди – аксесуари, прикрашені неоновим камуфляжем і металевою овечою шкурою.

<b>Клатч Диор</b>

Chanel Mobile Art

У 2007 році архітектор Заха Хадід спорудила для Chanel переносний виставковий павільйон – Chanel Mobile Art. На перший погляд, споруда нагадувала космічний корабель, але знавці бренду впізнали в ньому легендарну стьобану сумку Chanel. З 2007 року павільйон побував Нью-Йорку, Токіо, Лондоні, Гонконзі, а в 2011 повернувся до Парижа. Пізніше модний Будинок подарував будівлю Інституту Арабського Світу.

<b>Chanel Mobile Art</b>

Вікна художника
Майстерність Hermes оспівав своєю художньою серією "Вікна художника" нідерландець Леві ван Велуве. Аксесуари Hermes він помістив у тривимірні картини з деревини зі складними візерунками, у прямому сенсі поєднавши моду і мистецтво.
"Вікна" Леві ван Велува

До цього Леві ван Велуве вже співпрацював з маркою, створюючи інсталяції для вітрин бутика у Шанхаї. Художник зобразив подорож коня, що з французького ательє вирушив до Китаю. Кожна вітрина відображала один момент цієї подорожі, застиглий у часі.

<b>Hermes бутик Шанхай</b>

Індивідуальність й унісекс-класика Valentino

Рекламна кампанія торішньої міжсезонної колекції Valentino "Rockstud Untitled" запам'яталася яскравою арт-дією. До співпраці запросили художницю Ванессу Бікрофт. У Нью-Йоркській академії мистецтв вона створила живу інсталяцію з 25 жінок і чоловіків, одягнених в унісекс-класику Valentino. Попри ідентичний одяг, перформанс підкреслював індивідуальність кожного учасника.

Читайте також:

Маніфест: 5 осінніх образів, натхненних мистецтвом

Дала слово: все про перформанс Зінаїди Ліхачевої

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.