До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Молодий, зелений: історія моди на зелені аромати

На честь Дня Святої Трійці (Зелених Свят) український парфумер та ольфактолог, Богдан Зубченко розповів, як розвивалася мода на зелені аромати, а б'юті-редактор Vogue UA Олена Пономаренко вибрала еталонні парфуми, які пахнуть зеленню, свіжістю, і створюють ілюзію прогулянки по саду.

​Богдан Зубченко

Зелені аромати в тренді. Їх палітра захоплює безліччю поєднань: липа, інжир, водорості, польові квіти і трави, мастикове дерево, полин, м'ята, класичні гальбан і ветивер. Зараз вони – в центрі уваги парфумерів.

Реклама

А все починалося в сорокових. Ольфакторне сімейство зелених ароматів з'явилося одразу після Другої світової війни і позначило нову еру в парфумерії. Повоєнний світ був сповнений нових надій: він хотів пахнути весною, свіжою зеленню, конваліями і гіацинтами. 1946 року з'явився Ma Griff, створений знаменитим парфумером Жаном Карло. Нещодавно аромати Carven отримали нове життя і тепер представлені в Києві. Квітково-шипровий, зелений Ma Griff в сучасному трактуванні легко балансує між минулим і майбутнім.

Яскравою і новаторською парфумерною зіркою став аромат Vent Vert Balmain 1947 року, створений першою жінкою-парфумером Жермен Сельє. У неї був особливий парфумерний почерк: вона зухвало грала на контрастах, а до того ж стала першою, хто почав будувати аромати на наддозах одного інгредієнта (цей метод кілька десятиліть потому запозичили багато нішевих парфумерів). Головною нотою Vent Vert, що став легендою, був гальбанум – камедь, яку отримують з молочного соку зонтичної рослини, ферула (або гальбана). Зухвалий, зелений, терпкий аромат гальбанума, нагадує про безкінечні луки, вологу траву, тінисті алеї та гаї.

Популярність зелених ароматів зросла у другій половині 60-х, і пов'язано це з виниклим тоді культом юності, молодіжною модою і пристрастю до подорожей. Гальбан все ще популярний, але акцентними нотами композицій стали ветивер, нарцис, бруньки чорної смородини і виділені з натуральної сировини штучні інгредієнти на зразок Cis-3-Hexenol (так званий "спирт листя"). Розвивалася аромахімія, з'явилося безліч запашних синтетичних речовин, і це дозволило надалі відтворювати найрізноманітніші, в тому числі, мінеральні запахи (морська вода, озон, вологий пісок), а також ягоди, фрукти, квіти і рослини, з яких неможливо отримати парфумерну сировину традиційними методами. Це збагатило групу зелених ароматів новими фарбами. Так, в ароматі Prends Garde a Toi нішевого бренду Egofacto відомі парфумери Жан і Орельєн Гишар відтворили незвичайну ноту кропиви, яка символізує в цій композиції непокору.

У парфумованій воді унісекс Alea 56 Konvalii свого бренду BZ Parfums я втілив враження від весняної прогулянки лісом, сповненим сильним, свіжим ароматом обмитої дощем зелені, конвалій і мохів.

Олена Пономаренко

Я обожнюю зелені аромати – і в природі, і на собі. Якщо подивитися на мою парфумерну полку, це очевидно. Зелений аромат створює доброзичливий кокон навколо, але одночасно стимулює інтелектуальний ресурс. Принаймі, мені подобається так думати. І ще дещо. Коли ти постійно в місті, живеш від дедлайну до дедлайну, то в зеленому ароматі дуже легко шукати притулок, натхнення і віддушину. Найкраще цю думку відображає ось ця картинка:

Це бутік Hermes на вулиці Фобур Сен-Оноре. На його даху парфумерний геній Жан-Клод Еллена придумав розбити сад – справжній, з плодовими деревами і кущами лаванди. А потім придумав аромат "Сади на даху". Мені пощастило побувати там – і цей контраст урбаністичного пейзажу і природи мене підтримує досі. А добірку ароматів, які будь-який день розфарбують живою яскравою зеленню, можна подивитися нижче. До неї увійшли Cyber ​​Garden, Costume National, – футуристичне уявлення про сад майбутнього, де над вініловими джунглями летить космоліт, High Line Bond №9, присвячений саду в Нью-Йорку, розбитому посеред міського простору на місці колишньої залізниці, Eau de Campagne, Sisley, який пахне томатними листям і за секунду переносить на грядку. Гарних зелених свят.

<b>gogreen</b>

Більше краси – в Instagram @vogueua_beauty

Читайте також:

Совершенно летние: бьюти-средства, которые необходимы летом

Как выбирать духи на лето: советы парфюмеров

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.