До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Я твоє тепло: як перемогти холодову алергію

Холодова алергія схожа на класичну кропив'янку: сверблячі червоні плями. Як і алергія на сонце, холодова належить до класу так званих псевдоалергій: гістамін виробляється під дією температури, а не білка, який організм розпізнає як чужорідний.

Asai

Найчастіше холодова алергія – не хвороба, а симптом, який супроводжує слабкі судини, тонку чутливу шкіру, проблеми зі щитовидною залозою, а також виникає як побічний ефект під час прийому гормональних препаратів. Часто такі симптоми може давати виразка шлунку. Виявити причину холодової алергії можна, якщо пацієнт зі своїми симптомами звернувся одразу. Але якщо симптоми повернулися наступної зими, з'ясувати, у чому справа, набагато складніше.

Реклама

Механізм алергії такий: розширюються судини, виникає судинна реакція. Треба сказати, що на практиці холодова алергія рідко існує одна. Найчастіше у пацієнта є й інші реакції – на їжу, побутовий пил, шерсть тварин. Тобто у людей, схильних до алергії, може виникнути реакція і на холод.

Зрозуміти, що в пацієнта алергія на холод, допомагає холодовий тест. Його можна зробити і самостійно. Треба взяти кубик льоду, покласти на лоб на 15-20 хвилин і подивитися, яка реакція виникла, чи є почервоніння на шкірі. Але як правило, все з'ясовується само собою: пацієнт вийшов на мороз, прийшов на роботу – і все. Але найчастіше симптоми проявляються не взимку, а восени, оскільки до того моменту, коли температура падає до –20, шкіра адаптується. А ось у міжсезонні, коли відбувається перехід від спеки до прохолоди і вологості, – пік проявів.

Хоч відповідно до статистики холодова алергія трапляється тільки в 10% людей, скарг на неї серед пацієнтів все більше. Але запобігати її проявам досить легко – під час правильного домашнього догляду і достатнього захисту шкіри. По-перше, засобом догляду взимку повинен бути крем, а не емульсія. Причому крем повинен бути поживним, імітувати гідроліпідну мантію шкіри, яка захищає епідерміс. На жаль, мантія шкіри страждає від якості води з-під крана, декоративної косметики, поганої екології, агресивного догляду.

Каталізаторами алергії можуть бути й косметичні процедури, включно з біоревіталізацією. Все тому, що склади багатьох сучасних препаратів – багатокомпонентні та складні: до гіалуронової кислоти додають амінокислоти, вітаміни, пептиди. І має рацію той лікар, який скрупульозно збирає анамнез перед ін'єкціями краси й у разі найменших сумнівів призначає чисту гіалуронову кислоту без домішок.

Annakiki

Щоб впоратися з проблемою, треба сходити до лікаря. Причому не до алерголога, а до дерматолога. З огляду на анамнезу лікар призначить догляд – найімовірніше, захисні креми для чутливої шкіри з вітаміном Е. Зняти прояви холодової алергії допомагає LED-терапія з зеленим та помаранчевим кольорами. Не завадять і антигістамінні. Які саме, вирішить лікар.

Знаючи, що до холодової алергії схильні люди з тонкою і сухою шкірою, лікар буде призначати процедури, які допомагають підвищити її адаптогенні властивості. Наприклад, поверхневі пілінги протягом року. Здавалося б, вони стоншують верхній шар шкіри. Зате стимулюють дерму, і вона стає здоровою і щільною. Або кислоти, подразлива дія яких працює як загартовування. А навесні й влітку варто пройти курс ін'єкцій чистої гіалуронової кислоти. Тобто готуватися до зими треба з весни.

Якщо холодова алергія виникає в дітей, то їм треба мастити щічки кремом. Причому допоможе навіть звичайний захисний крем, яких повно в аптеках.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.