До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Невидимий фронт: що таке мікробіом шкіри і чому він такий важливий

Найкраще, що ви можете зробити зі своєю шкірою, – залишити її в спокої. Так кажуть вчені і дерматологи, які вивчають мікробіом – сукупність мікроорганізмів, що населяють шкіру.

Текст: Христина Обломська

Реклама
Фото: Choi Yong Bin

"На кожну клітину нашого тіла припадає понад десять клітин мікроорганізмів – цей факт якось убив мене наповал", – розповідає косметолог, тренер Meder Beauty Science, Таня Шалагіна. З цієї точки зору, продовжує вона, ми більше бактерії, ніж люди. Так-так, ми всі далеко не стерильні, мікроорганізми населяють нас всередині і зовні. Шкіра – не виняток. В останні кілька років вивчення мікробіома стало одним з найбільш перспективних напрямків в дерматології. "Вчені зараз впритул зайняті вивченням мікробіома, – розповідає співзасновник бренду Novexpert, Сиріл Телінж, який має справу з розробкою косметики вже більше 25 років. – Дослідження доводять, що наявність бактерій на шкірі дуже важлива і корисна для нас. Вони захищають шкіру від алергенів, зовнішніх подразників і окисного стресу".

Відновлювальний антивіковий крем La Potion Infinie, Argentum Apothecary, який зберігає мікробіом шкіри

Тут важливо зрозуміти: якщо погано бактеріям на шкірі, погано і самій шкірі. Висипання, підвищена чутливість, нерівномірний тон, сухість – всі ці стани можуть бути безпосередньо пов'язані з порушенням функції мікробіома. На його стан негативно впливає агресивне очищення, використання антисептиків на кшталт триклозану і хлоргексидину, інтенсивний догляд з ретиноїдами, кислотами і L-аскорбіновою кислотою, надмірне перебування на сонці і забрудненість навколишнього середовища. Сиріл Телінж додає, що мікрофлорі шкіри шкодить і велика кількість косметики, яку ми наносимо день в день, – складний багатоступінчастий догляд часто стає причиною реактивності шкіри. Це підтверджують і факти: найвищий показник чутливості шкіри – в Кореї, країні, звідки до нас прийшла 10-cтупенева система догляду.

Сироватка-бустер з пробіотиками для зони навколо очей Advanced Génifique Eye, Lancôme

Дослідження мікробіома і знання про те, що для нього корисно, а що – ні, стало поштовхом до популяризації дбайливого ставлення до шкіри, створення лаконічних програм догляду та появи косметичних засобів з мінімалістичними формулами і пребіотиками в складі. Останні служать живильним середовищем для розвитку "хороших" бактерій і, як наслідок, вирішують безліч косметичних проблем. Дружні до мікробів продукти допомагають вилікувати акне і розацеа, впоратися з чутливістю і сухістю шкіри. "Пребіотики відновлюють і зміцнюють захисний бар'єр шкіри, так як беруть участь в процесі формування церамідів, – додає тренер Elemis в Україні, Лідія Федоренко. – Цераміди захищають шкіру від втрати вологи і підвищують її тургор. Тому косметика з пребіотиками добре підійде для сухої і чутливої ​​шкіри".

Зволожуюча крем-емульсія з морським пробіотиком Aquaboost, HydroPeptide

"Зараз косметична індустрія пропонує три класи препаратів, спрямованих на роботу з мікробіомом, – пояснює Таня Шалагіна. – Пребіотики – живильне середовище для "хороших" бактерій, пробіотики – розібрані на часточки самі бактерії, які також живлять дружню мікрофлору, і живі бактерії, препаратів з якими поки дуже мало, так як зберегти їх недоторканими досить складно". Один із принципів дії косметики з пребіотиками – заміщення патогенної (шкідливої) мікрофлори. Завдяки їм "хороші" мікроорганізми ростуть швидко і впевнено, витісняють "погані". Це добре працює при терапії акне, розацеа, на запаленій чутливій шкірі, при куперозі і після травмуючих процедур, підкреслює косметолог. Але є нюанс: якщо шкіра піддавалася агресивному впливу, бактеріям потрібно дати "підрости" протягом 2-3 місяців – і на цей час сильнодіючі препарати з догляду доведеться виключити.

Крем-сорбет з активними екстрактом габерлеі, що стимулює флору шкіри, Hydra Life, Dior

Існують і марки, концепт яких побудований на використанні пре- і пробіотиків, – наприклад, американський індібренд TULA і британський Aurelia Probiotic Skincare.

Денний зволожувальний крем з пробіотиками, Aurelia Probiotics

Medik8 випустив крем з ретинальдегідом, який діє в одинадцять разів швидше ретинолу – і береже здоровий мікробіом шкіри. Щоб пре- і пробіотики працювали ефективно, потрібно підготувати шкіру до їх використання – створити правильний рівень pH. Дія засобів із серії Dior Hydra Life спрямована на підтримку власного мікробіома шкіри.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.