До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як обирати парфуми: поради парфумера

На запрошення бутіка Le Flacon Альона Пономаренко побувала на лекції відомого українського парфумера Богдана Зубченка і дізналася, як обирати парфуми

Сучасні парфумерні крамниці нагадують супермаркети: величезний вибір, суміш різних ароматів у повітрі. Отже, складно зосередитися на чомусь одному. Але парфумери, фахівці своєї справи, сформулювали кілька основних правил, враховуючи які, можна звести до мінімуму помилки з вибором аромату.

• Плануєте придбати парфуми тоді краще йти "зі свіжим носом". У перекладі з парфумерного сленгу це означає: не "надягаючи" парфум на себе. І тоді, коли нюх не перевантажений, наприклад, уранці.

Реклама

• Найкращий час для вибору парфумерії світлий час доби. Чому? Бо саме тоді мозок легше розрізняє аромати.

• Не варто орієнтуватися ані на маркетингові легенди про аромати, ані на їх, ароматів, гендерну приналежність. Важливо довіритися своєму нюху.

• За один раз можна випробувати кілька запахів: три, які найбільше ви вподобали, нанести на блоттер (спеціальну смужку паперу), і тільки один який сподобався найбільше, нанести на зап'ястя.

·

• Аромат не можна "підганяти": розтирати, щоб він розкрився швидше. Спирт має випаруватися природним шляхом, а для цього треба, щоб спиртова пляма, утворена від розпилення, зникла. Тільки так можна оцінити аромат та розрізнити, окрім спирту, його інші ноти.

• Після цього треба рухатися не до каси, а на вихід: аромат має "сісти" на шкіру і розкритися. Цього не станеться раніше, аніж через 20 хвилин.

• В ідеальних умовах (до яких не відносяться, наприклад, нагальні покупки в подорожах) аромат треба нанести на звичні місця: шию, одяг або ключиці, і походити з ним цілий день. Так можна буде зрозуміти, яка у нього щільність, стійкість і дифузія (шлейф): буває, що аромати звучать "тихо", але при цьому тримаються годинами, а бувають "гучні" аромати, які зникають миттєво. "Приміряння" дозволяє зрозуміти, до якого типу належить аромат, і чи підходять його властивості тому, хто його купує.

• Трапляється, що аромат "душить" свою володарку. Жодної містики, суто фізіологічна реакція: алергія або спазм судин. Трапляється, люди можуть втратити навіть свідомість. Якщо парфумна композиція подобається, але їй притаманний задушливий характер, то її можна нейтралізувати, наносячи аромат на спину, поміж лопаток. Ця опція особливо вдала влітку, в пору відкритих сарафанів.

• Не всі парфуми створені за принципом ольфакторної піраміди і розкриваються поступово: деякі панорамні, тобто не змінюють свого характеру на шкірі протягом часу. Треба мати це на увазі при виборі парфумерії, щоб не розчаруватися.

• Найкраще наносити аромат на точки, де кровоносні судини розташовані близько до шкіри: біля яремної вени, на згинах зап'ясть, ліктів і колін, на плечах.

• Аромати найкраще тримаються на добре зволоженій шкірі. Про це знають виробники, і тому часто випускають до аромату серію додаткових продуктів для догляду за шкірою. Жодного маркетингу: це допомагає парфуму залишати більш стійкий шлейф.

• Свіжі прозорі аромати краще розпилювати на одяг: підкладку жакетів, внутрішню сторону блуз. Це врятує, наприклад, прозорі мускуси від швидкого "вигорання", до якого вони схильні в спеку. А ось важкі смолисті аромати, навпаки, хороші взимку на шкірі: вони мають зігріваючий ефект.

• Деякі ноти в ароматах спрацьовують абсолютно визначеним чином: так, лаванда заспокоює, кава стимулює інстинкти шопоголіків, ваніль діє заспокійливо, а вишня робить співрозмовника поступливішим.

• Тим, хто курить, має сенс обирати аромати з нотами шкіри і тютюну: вони органічно поєднуються з тютюновим запахом, що походить від курця, і надають йому особливої чарівності.

• Поширена думка про те, що якщо аромат чути тільки протягом перших кількох хвилин, а потім він не відчувається, значить, він ідеально підходить власнику, є помилковою. Аромат повинен приносити задоволення ось його головне призначення. А якщо людина припиняє відчувати запах на собі, це означає, що включився механізм нюхової адаптації: організм просто блокує ноти як ті, що втомлюють, щоб не перевантажувати мозок. Це не є проблемою, якщо влаштовує власника парфуму.

Важливі поради для придбання аромату можна буде знайти в грудневому номері українського Vog.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.