До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Особистий досвід: як поєднувати вегетаріанство і світське життя

Вегетаріанство, аюрведа, здоровий спосіб життя – модні тренди. Але чи можна успішно поєднувати обмеження і звичайне, нехай і цілком світське життя? Про свій досвід розповідає Аліса Ілієва, менеджер спецпроектів Vogue.ua.

@ilievaalisa

Дивлячись на мене, багато людей думають, що я на вічній дієті. Насправді ж, у мене чудовий апетит і в їжі я собі не відмовляю. Секрет простий: навіть коли потрібно скинути кілька кілограмів, можна їсти багато, аби тільки їжа була правильна. У десятому класі я щосили їла гамбургери, пила колу і важила 56 кілограмів. Але в певний момент вирішила перейти на здорове харчування і відмовилась від риби і м’яса. Результат не змусив себе довго чекати: я схудла до 45 і залишаюсь у такій формі й досі. Утім, це не означає, що усі вегетаріанці приречені на стрункість: якщо налягати на булки, жирний сир чи боби, то вага неодмінно повернеться. Загалом вегетаріанська система харчування здоровіша за звичайну. Хоча б тому, що люди їдять більше свіжих овочів та фруктів. Аюрведа вважає їх найкориснішими: в необроблених термічно продуктах міститься прана – життєва енергія.

Реклама
@ilievaalisa

Вже 11 років я не їм м’яса, риби, морепродуктів і яєць. Щоправда, якщо в ресторані подають випічку, то я інколи можу поласувати, не зациклюючись на вмісті. Усе-таки моє вегетаріанство – це про здорове харчування, аніж про етичне ставлення до тварин. Але відчуття легкості, бадьорість зранку, хороший настрій і оптимізм я би ні на що не проміняла б. Інколи знайомі розгублено запитують: "А що ж ти їси?" Багато чого. На сніданок це може бути смузі, пудинг із чіа, салати з молодим сиром, сир, млинці чи сирники, фрукти, каша – вівсяна, лляна, гречана. Люблю авокадо, перець, бобові, молоду картоплю, огірки, молодий горох, свіжу кукурудзу, цільнозерновий хліб і макарони, кускус, бурий і чорний рис, соцевицю, білу квасолю, нут, шпинат, моркву, цукіні, баклажани. Я ігнорую знежирений сир – не тому, що не слідкую за фігурою, а тому, що знежирені молочні продукти просто марні: кальцій засвоюється в організмі тільки з жиром. А я вважаю, що краще з’їсти трохи молодого сиру – козячого, моцарелли або буррати, аніж споживати кілограмами те, що просто проходить і ніде не затримується. Для шкіри важливі жирні кислоти: їх можна отримати з якісної оливкової олії. Вершкове масло я теж їм: у ньому багато вітаміну Е – антиоксиданту важливого для краси шкіри.

@ilievaalisa

Вегетаріанцям необхідні злаки й зелень. Останню, до речі, добре вживати всім: у ній міститься хлорофіл, який насичує шкіру й органи киснем. Тим, хто не вживає молочних продуктів (цю категорію людей називають веганами) треба слідкувати, щоб у раціоні було достатньо білку, наприклад, бобових.

@ilievaalisa

Ми звикли вважати, що вегетаріанство складно поєднувати з поїздками і харчуванням в ресторанах. Насправді це не так. У будь-якому ресторані, де готують "з ножа", можна попросити модифікувати страву або не класти туди певних інгредієнтів. Найбільш vegan-friendly в Києві місця – "Імбир", "Гімалаї", Dogs and Tails, Milk Bar. Парадоксально, але є чимало страв доступних мені в м’ясному ресторані BEEF (в меню величезна кількість овочів, салатів і спаржі), а в типово дівочому Biancoro – я залишилася б голодною, якби мені спеціально не готували салат, якого немає в меню.

@ilievaalisa

У літак я завжди беру з собою фрукти і ягоди, а перед польотом їм крем-суп: це поживно й смачно. Під час довгих рейсів замовляю вегетаріанське меню. Справжній веганський рай для мене за кордоном – на Балі (там стільки еко й веганських місць, що можна хоч тричі на день ходити в новий заклад) і в США, як би дивно це не звучало. Наприклад, в супермаркеті Whole Foods – величезні фуд-кори і прилавки з готовою вегетаріанською їжею: свіжі овочі, салати, супи, закуски, гуакамоле, хумуси. А в Лос-Анджелесі я підсіла на бургери, де замість булки листя салату айсберг. А звичайні веггі-бургери, типу тих, що подають в "Косатці" мені не подобаються: я люблю вологий цільнозерновий хліб, а в бургерах такого не буває.

@ilievaalisa

Я п’ю вітаміни і біодобавки (треба сказати, що БАДи і вітаміни тим, хто їсть м’ясо, потрібні навіть більше за тих, хто його не вживає). Двічі на рік – весною і осінню – проходжу курс, який складається з жирних вітамінів або п’ю вітаміни для росту волосся і нігтів. Зараз серед моїх фаворитів Silica, яку можна купити на iherb.com (більшість добавок, а також кокосове масло, на якому я зрідка смажу, купую там). Раз на рік я п’ю курс капсул з алое вера. Їх рекомендують усім, у кого є проблеми з кишечником або шлунком. Якщо знаю, що з’їла зайве, п’ю рослинні ензими Plant Enzymes марки NOW Foods. Вони працюють ліпше, аніж будь-який "Фестал". (але, звісно, я не тестувала їх після баранячої ніжки).

@ilievaalisa

Тримати організм в тонусі й чистоті мені допомагає детокс. Раз на рік я проходжу п’ятиденні програми на соках і смузі, які допомагають очистити шкіру і діють як сечогінні (цей метод підходить тільки тим, у кого немає проблем з шлунково-кишковим трактом і підшлунковою залозою), а восени – курс від паразитів, який купую в Coral Club. На жаль, паразити є у всіх, а особливо у тих, хто ніколи не займався очищенням організму й має домашніх тварин. Симптоми: зайвий слиз, затримка рідини, набряки, апатія, депресія і загальна втрата тонусу. Тих, хто гидливо морщиться, має втішити, що такий курс допомагає скинути пару кілограмів – особливо якщо "чиститись" вперше. Курс складається з 45 днів і включає два типи БАДів – листя чорного горіху і кору мурашиного дерева. Ці добавки – щось на кшталт нашого звичайного полину, тільки спресований (в таблетках), але вони більш ефективні.

@ilievaalisa

Кожні півроку я здаю кров, щоб перевірити стан свого організму (міф, що у вегетаріанців низький гемоглобін і недостатньо кальцію). У мене все добре. Нещодавно я проходила курс плазмоліфтингу і лікар сказав мені: "У вас така світла і чиста плазма – одразу видно, що добре харчуєтесь".

Читайте також:

Как отрастить волосы: личный опыт

Личный опыт: молекулярное отбеливание зубов

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.